Oliiviöljy-pistaasipähkinäpiparit jouluksi // SIKKE SUMARI

Oliiviöljy-pistaasipähkinäpiparit jouluksi // SIKKE SUMARI

"Olen löytänyt Terra Cretan ainutlaatuisen oliiviöljyn Kreetan saarelta tehdessäni kirjaa tuon ihmeellisen saaren ruokavaliosta – olinhan kuullut, että siellä eletään satavuotiaiksi! Kreetalla tutustuin saaren oman Terra Creta oliiviöljyn koko tuotantoprosessiin pienten Koroneiki-oliivien poiminnasta öljyn puhdistukseen ja pullotukseen saakka. Olin vaikuttunut siitä, minkälaisella tarkkuudella ja rakkaudella oliiviöljy siellä valmistettiin. Vakuutuin näkemästäni niin, että tästä ihanasta öljystä tuli samantien suosikkini. Ensiluokkainen oliiviöljy kuuluu keittiööni kotona ja Sikke’s ravintolassani yhtä itsestäänselvästi kuin suola ja pippuri. Käytän sitä sekä suolaiseen että makeaan ruoanlaittoon ja jaan näillä sivuilla ohjeita kumpaankin. Kokeile oliiviöljyä ruoanlaittoon rohkeasti, vaikka saatta kyllä käydä niin, että sinäkin menetät sydämesi…" - Sikke Sumari

 

Eikös siinä joulun kahvipöydässä pitäisi olla sen seitsemää sorttia kahvileipää?

 

Arvelen, että yksi niistä sorteista on yleensä se perinteinen pipari, joka tuoksuu, näyttää ja maistuu niin joululta, mutta sitten pitäisi valita ne loput kuusi.

 

Tässä on yksi kiva vaihtoehto, joka on helppo tehdä ja jossa pistaasipähkinän vihreä väri komppaa kivasti joulukuusen väriä.

 

Tässä taikinassa rasva on Terra Cretan ihanaa luomuoliiviöljyä, jonka maku suostuu kivasti taka-alalle päästäen pistaasit loistamaan, mutta antaa kuitenkin oman hienostuneen arominsa ja tietysti terveysvaikutuksensa mukaan taikinaan.

 

NÄITÄ TARVITAAN

50 g pistaasipähkinöitä

300 g vehnäjauhoja

½ tl soodaa

½ tl suolaa

50 g huoneenlämpöistä voita

180 g sokeria

30 g tomusokeria

1 ¼ dl Terra Creta oliiviiöljyä

1 kananmuna

1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria

 

NÄIN TEHDÄÄN 

Kaada 50 g pistaasipähkinöitä tehosekoittimen kulhoon ja jauha murskaksi. Lisää jauhot, leivinsooda ja suola ja jauha vielä tasaiseksi. Jätä odottamaan.

 

 

Vatkaa voi monitoimikoneessa kreemimäiseksi, lisää sokerit ja vatkaa kuohkeaksi noin 2-3 minuuttia.

Lisää oliiviöljy norona keskinopeudella vatkaten ja lisää sitten kananmuna ja vanilja hitaalla nopeudella ja lisää vielä lopuksi jauhoseos edelleen hitaalla nopeudella.

 

 

Kaada taikina leivinpaperille levyksi ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai yön yli. Taikina on melko haurasta, joten käsittele varovasti.

Kaulitse taikinasta ohut levy ja painele muoteilla haluamiasi kuvioita ja paista ne uunissa 180 asteessa 10-12 minuuttia.

 

 

Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin koristelet ne.

 

KORISTELUUN

125 g tomusokeria

1 sitruunan raastettu kuori

2 tl puristettua sitruunamehua

1-2 tl kermaa

100 g murskattuja pistaasipähkinöitä

 

Lisää kulhoon tomusokeri, sitruunankuori ja sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi kerma.

Koristele piparit sokerikuorrutteella ja viimeistele murskatuilla pistaasipähkinöillä.

 

 

ILOISTA JA MAKEAA JOULUNALUSAIKAA. MUISTATHAN, ETTÄ TERRA CRETA OLIIVIÖLJY ON MITÄ PARHAIN JOULULAHJAIDEA!

// Sikke Sumari

Teksti ja kuvat: Sikke Sumari