Sikke Sumarin sitruunaruudut oliiviöljyllä ja sormisuolalla

Sikke Sumarin sitruunaruudut oliiviöljyllä ja sormisuolalla

Sikke Sumarin Gluteenittomat kaurakakkuset Luet nyt Sikke Sumarin sitruunaruudut oliiviöljyllä ja sormisuolalla 2 minuuttia Seuraava Sikke Sumarin helpot perunasipsit

SITRUUNA JA OLIIVIÖLJY - ‘MATCH MADE IN HEAVEN’.

Kevät koittaa koronasta huolimatta – johan siellä aurinko paistaa ja olenpa nähnyt muutaman leskenlehdenkin ojanpenkalla kukkivan. Minulle kevään väri on keltainen ehkä juuri niiden leskenlehtien ja voikukkien takia – ja auringon tietysti myös.

Siksi innostuinkin tekemään tämän sitruunaisen piirakan, josta riittää herkkupala peräti 12 hengelle. Tarjoa se vaniljajäätelön kera, se sopii hyvin tasoittamaan sitruunan kirpeyttä.

Piiras on voin sijaan tehty oliiviöljyllä, joten pohjan tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, vain sekoitus riittää. 

TEE ENSIN POHJATAIKINA, SIIHEN TARVITSET:

300 g vehnäjauhoja

100 g sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

1 rkl sitruunankuorta

1,5 dl Terra Creta oliiviöljyä

 

Lämmitä uuni 160-asteeseen

Yhdistä jauhot, sokerit ja suola isossa kulhossa ja sekoita.

Lisää oliiviöljy ja sitruunankuori ja sekoita jälleen, kunnes syntyy taikina, mutta älä sekoita liikaa, jauhotaskuja ei saa jäädä, mutta ei sileää taikinaakaan saa syntyä. Tahdotaanhan tehdä murea piiraspohja.

Levitä taikina 25 x 20 leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita se. Pistele taikina haarukalla ja paista sitä noin 35-40 minuuttia, kunnes se on saanut hiukan väriä pintaan.

TEE TÄYTE SILLÄ AIKAA KUN POHJA PAISTUU

4-6 luomusitruunaa, (tarvitset 2 dl sitruunamehua ja I rkl kuorta)

300 g sokeria

2 kananmunaa

3 keltuaista

2 rkl maissitärkkelystä

ripaus suolaa

70 g voita kuutioina

0,5 dl Terra Creta luomuoliiviöljyä

Vispaa paksupohjaisessa kattilassa sitruunamehu, sokeri, munat ja keltuaiset sekä maissitärkkelys ja keitä kunnes seos paksunee. Älä keitä sen jälkeen enää. Kaada seos lävikköön ja lisää siihen sitten voi, oliiviöljy ja sitruunankuori. Jos pohja ei ole vielä kypsä niin vispaa täytettä välillä, ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.

Kaada seos kypsyneen pohjan päälle ja ja paista kunnes se on jähmettynyt n. 10-15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja kylmetä jääkaapissa täysin kylmäksi ennen kuin leikkaat sen neliöiksi.

Ripottele päälle reilusti tomusokeria, ripaus sormisuolaa ja leikkaa piirakka terävällä veitsellä 12 osaan.

 

Kaveriksi tälle sopii oikein hyvin kermavaahto tai jäätelö, jotka tasoittavat sopivasti sitruunan kirpeyttä.

 

Pidetään hyvää mieltä ulkoilemalla ja sen jälkeen maistuukin jo sitruunaherkku!

Rakkaudella Sikke

 

Teksti ja kuvat: Sikke Sumari