MAUKAS TAPENADE // SIKKE SUMARI

MAUKAS TAPENADE // SIKKE SUMARI

"Olen löytänyt Terra Cretan ainutlaatuisen oliiviöljyn Kreetan saarelta tehdessäni kirjaa tuon ihmeellisen saaren ruokavaliosta – olinhan kuullut, että siellä eletään satavuotiaiksi! Kreetalla tutustuin saaren oman Terra Creta oliiviöljyn koko tuotantoprosessiin pienten Koroneiki-oliivien poiminnasta öljyn puhdistukseen ja pullotukseen saakka. Olin vaikuttunut siitä, minkälaisella tarkkuudella ja rakkaudella oliiviöljy siellä valmistettiin. Vakuutuin näkemästäni niin, että tästä ihanasta öljystä tuli samantien suosikkini. Ensiluokkainen oliiviöljy kuuluu keittiööni kotona ja Sikke’s ravintolassani yhtä itsestäänselvästi kuin suola ja pippuri. Käytän sitä sekä suolaiseen että makeaan ruoanlaittoon ja jaan näillä sivuilla ohjeita kumpaankin. Kokeile oliiviöljyä ruoanlaittoon rohkeasti, vaikka saatta kyllä käydä niin, että sinäkin menetät sydämesi…" - Sikke Sumari

 

Tapenade on maukas oliivitahna, jota tarjotaan erityisesti Etelä-Ranskassa alkupalojen kera. Tahna levitetään grillattujen leipäviipaleiden päälle ja rouskutetaan menemään jonkun ihanan paikallisen viinin kera. Tapenad tahnaa saa ostaa valmiina purkissa, mutta koska itse tehty on aina parempaa – ja halvempaa – annan tässä helpon reseptin, jonka tekemiseen ei montaa minuuttia mene. Tahna säilyy jääkaapissa viikkoja, kun sen säilöö steriiliin purkkiin, joten sieltä sen voi aina tarvittaessa ottaa ja tarjota, kun joulutorttujen ja muiden makeiden jälkeen suu kaipaa jotain suolaista! Tai mikset tekisi monta purkkia ja antaisi niitä jouluna lahjaksi ystävälle jos toisellekin!

Tapenaden kanssa tarjoan mielelläni marinoitujen paprikoiden siivuja, niiden makeus komppaa kivasti tapenaden suolaisuutta.

 

 

NÄITÄ TARVITSET TAPENADEEN

100 g mustia, kivettömiä oliiveita (parasta tulee, kun ostat kivellisiä ja poistat kivet itse, vaikka kuvassa olevat ovatkin kivettömiä..)


4 anjovisfilettä (öljyyn säilöttyjä Välimeren anjoviksia, joita Suomessa kutsutaan nimellä sardelli. Italialaisessa, pienessä lasipurkissa myytävissä anjoviksissa lukee achiuge, osta niitä)


30 g pieniä kapriksia


2 valkosipulinkynttä


½ sitruunan mehu


muutama oksa lehtipersiljaa


1 dl Terra Creta oliviiöljyä

 

 

TEE NÄIN

Lisää kaikki muut ainekset paitsi oliiviöljy tehosekoittimen kulhoon. Valkosiipuli ja sitruunankuori raastettuina.

 

 

Jauha ainekset karkeaksi rouheeksi ja lorota sitten koneen käydessä oliiviöljy tasaisena nauhana sekaan.

 

 

Paprikat on yhtä helppo valmistaa kuin tapenadekin:

Grillaa kokonaisia paprikoita uunissa, kunnes niiden kuori mustuu.

Anna jäähtyä käsiteltäviksi ja kuori ne sitten sekä poista siemenkodat.

Leikkaa puolen sentin siivuiksi ja säilytä oliiviöljyssä.

 

Ihanaa joulun odotusta – tämä tapenadi sopii tosiaankin mitä parhaiten joululahjaksi ystävälle!!

Sikke Sumari

 

Teksti ja kuvat: Sikke Sumari